Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Ο χειμώνας και τα..φρούτα του!


     Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως ο δυτικός τρόπος διατροφής έχει βγάλει από την καθημερινότητά μας τα πολύτιμα συστατικά της φύσης, ενώ ταυτόχρονα έχει φέρει μαζί του πολλές χρόνιες ασθένειες. Τα φρούτα είναι απαραίτητα για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, ενώ μπορούν να αποτελέσουν και ένα πολύ σημαντικό όπλο στην καθημερινότητά μας ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα ενάντια στα κρυολογήματα!
     Η «οικογένεια» των εσπεριδοειδών με πρωταγωνιστές, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ καθώς και άλλα εποχιακά φρούτα που έρχονται στο προσκήνιο αυτή την εποχή όπως το ακτινίδιο και το ρόδι αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C έχει συνδεθεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος συμμετέχοντας στην ομαλή λειτουργία πολλών παραγόντων του ανοσοποιητικού. Τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως αν και η βιταμίνη C δεν μπορεί να θεραπεύσει το κρυολόγημα, εντούτοις μπορεί να δράσει προληπτικά ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, ενώ φαίνεται πως ίσως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του χρόνου διάρκειας του κρυολογήματος. Παράλληλα, το β-καροτένιο που βρίσκεται στα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα φαίνεται πως επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ η ρεσβερατρόλη η οποία βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα φαίνεται να βελτιώνει την ανοσολογική απάντηση.
    Τα σημαντικότερα χειμωνιάτικα φρούτα είναι:

·       
Το ρόδι, είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ περιέχει τρεις διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, μεγαλύτερη και από αυτή του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Το ρόδι τρώγεται ωμό αλλά γίνεται και υπέροχο λικέρ.




·        Το μανταρίνι ανήκει στα εσπεριδοειδή φρούτα και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, είναι  επίσης πλούσιο σε ευεργετικά καροτινοειδή και έχει υπέροχο άρωμα. 
 Είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών, όπως ναριγενίνη, εσπερετίνη, βιταμίνη Α και περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Τρώγεται ωμό, έχει υπέροχο χυμό, γίνεται καταπληκτική μαρμελάδα και  λικέρ, το φλούδι του αποξηραίνεται και σαν σκόνη χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική.


·       
Το μήλο υπάρχει στην Ελλάδα σε πολλές ποικιλίες και είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα φρούτα του χειμώνα. Είναι χορταστικό γιατί είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πηκτίνης, βιταμινών Α & C, αντιοξειδωτικών και μετάλλων, και προσφέρει αντιγηραντική, αγχολυτική και αντιπυρετική προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό. Φυσικά τρώγεται ωμό, προτιμήστε να το φάτε με το φλούδι. Είναι ωραίο σνακ αποξηραμένο και γίνεται υπέροχη μηλόπιτα.



·        Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο με παράξενη όψη αλλά περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο.
Περιέχει ακόμα αρκετά ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο. Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιέχεται στο ακτινίδιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα που περιέχεται και στη μπανάνα.


·       

Το πορτοκάλι είναι πραγματικό χειμερινό φρούτο και είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και κυρίως της C, όπως και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες, β – καροτίνη, πηκτίνη, κάλιο, ασβέστο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, χλώριο και ψευδάργυρο. Φυσικά τρώγεται ωμό, έχει υπέροχο δυναμωτικό χυμό, γίνεται καταπληκτική μαρμελάδα και λικέρ, το φλούδι του αποξηραίνεται και σαν σκόνη χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική!



·       
Η μπανάνα είναι ένα φρούτο που δίνει ενέργεια και τονώνει, ενώ λόγω της τρυπτοφάνης που περιέχει επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης του οργανισμού, προσφέροντας καλύτερη διάθεση.
·        Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α& C, καλίου και σιδήρου. Βοηθάει σε καταστάσεις όπως διάρροιες, αλλά και δυσκοιλιότητα. Είναι ίσως πιο πλούσια σε σάκχαρα και θερμίδες από άλλα φρούτα, αλλά αυτό σίγουρα δεν την καθιστά και «παχυντική».
·        Αποτελεί καλό ενδιάμεσο σνακ ή ελαφρύ γεύμα πριν την άσκηση. Μία μέτρια μπανάνα 120 γραμμαρίων αποδίδει 110 θερμίδες, με πάνω από 3 γραμμάρια φυτικών ινών. 

·        Το γκρέιπφρουτ έχει εξαιρετικές ιδιότητες κατά του καρκίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού άρα βοηθάει στη μείωση λίπους και μειώνει τη κακή χοληστερόλη.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Α, β-καροτένιο και λυκοπένιο. 







  Το αχλάδι αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, προστατεύει την καρδιά, βοηθάει στην καλή υγεία του εντέρου, συμβάλλει στον κορεσμό και στη σταδιακή απώλεια βάρους. Επιπλέον τα αχλάδια περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών C, K, B2 και B6, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και μαγγάνιο.






Χρήσιμες πληροφορίες βρήκαμε στα  nutrimed.gr , emvolos.gr , naturaldoctor.gr , iatronet.gr , tlife.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου