Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Αφιέρωμα: Μπαβαρουάζ..!

  
    Είναι η νέα πανακότα!Νόστιμο και ευφάνταστο ,μπορείτε να το δημιουργήσετε με τη γεύση που θέλετε,χωρίς να φοβάστε,ένα υπέροχο γλυκό,καινούριο ακόμη για τα γούστα και τις γεύσεις των Ελλήνων.Σήμερα θα σας παρουσιάσω τις 3 αγαπημένες μου συνταγές για μπαβαρουάζ.

1.Μπαβαρουάζ με σως σοκολάτας
 Υλικά(για 4 άτομα)
300 γραμμάρια ανθότυρο
200 ml κρέμα γάλακτος
30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
5 γραμμάρια φύλλα ζελατίνης
1 λεμόνι
2-3 κουταλιές γάλα
100 γραμμάρια κουβερτούρα
1 κουταλάκι κανέλα
20 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα τριμμένη
αλάτι

Μουσκέψτε τη ζελατίνα σε κρύο νερό για 10 λεπτά,πλύνετε το λεμόνι,στίψτε το και φιλτράρετε το χυμό. Έπειτα καθαρίστε εσωτερικά τη φλούδα του λεμονιού και ψιλοκόψτε τη.
Ρίξτε το ανθότυρο,τη ζάχαρη,το χυμό λεμονιού και τη φλούδα σε ένα μπωλ. Στύψτε τη ζελατίνη με τα χέρια σας,λιώστε τη σε χαμηλή φωτιά με μερικές κουταλιές ζεστό νερό,προσθέστε τη στο ανθότυρο και ανακατέυοντας ρίξτε την κρέμα γάλακτος κρύα. Βάλτε την κρέμα σε μια αντικολλητική φόρμα του μισού λίτρου για μπαβαρουάζ και βάλτε τη στο ψυγείο.
Ψιλοκόψτε τη σοκολάτα,ρίξτε τη σε ένα κατσαρολάκι με το γάλα και την κανέλα και λιώστε τη σε χαμηλή φωτιά. Ξεφορμάρετε τη μπαβαρουάζ σε μια πιατέλα,γαρνίρετε με τη φλούδα λεμονιού και σερβίρετε με τη σως σοκολάτας.

2.Μπαβαρουάζ με σοκολάτα
Υλικά (για 4 άτομα)
1 λίτρο άπαχο γάλα
40 γραμμάρια κακάο
25 γραμμάρια φύλλα ζελατίνας και 1 φύλλο
1 κομμάτι βανίλια
80 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
2 πορτοκάλια

Μαλακώστε σε κρύο νερό τα 25 γραμμάρια ζελατίνα. Βάλτε το γάλα και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού,κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στύψτε τη ζελατίνα.
Περάστε το γάλα από μια λεπτή σήτα,ρίξτε τη ζελατίνα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Σ' ένα μπωλ βάλτε το κακάο,προσθέστε τη ζάχαρη,το ξύσμα των πορτοκαλιών και ρίξτε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας. Στραγγίξτε ξανά το μείγμα και βάλτε στην άκρη το ξύσμα των πορτοκαλιών.
Μουσκέψτε το φύλλο ζελατίνας σε κρύο νερό κι , αφού μαλακώσει,στύψτε το και λιώστε το σε χαμηλή φωτιά σε 2-3 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού,ανακατλεψτε και ρίξτε το μείγμα σε μια φόρμα και αφήστε το να πήξει. Ρίξτε επάνω το μείγμα με το κακάο.
Αφήστε τη μπαβαρουάζ να κρυώσει και βάλτε τη στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Όταν παγώσει,αναποδογυρίστε τη σε μια πιατέλα και σερβίρετε.

3.Δίχρωμη μπαβαρουάζ
Υλικά(για 2 άτομα)
250 ml κρέμα γάλακτος
250 ml γάλα
180 γραμμάρια ζάχαρη
3 κρόκοι
10 γραμμάρια φύλλα ζελατίνης
50 γραμμάρια κουβερτούρα
50 γραμμάρια λευκή σοκολάτα
μια δόση βανίλια
μια κουταλιά ρούμι

Για τη σκούρα μπαβαρουάζ μουσκέψτε τη μισή ζελατίνα σε κρύο νερό και βράστε το μισό γάλα με τη μισή ζάχαρη. Στύψτε τη ζελατίνα,ρίξτε τη στο καυτό γάλα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφήστε τη να γίνει λίγο χλιαρή. Χτυπήστε ενάμιση κρόκο και ανακατεύοντας προσθέστε τον στη σοκολάτα. Ρίξτε σαν "κλωστή" το ζεστό γάλα. Χτυπήστε το μείγμα,στραγγίστε το με μια λεπτη σήτα,ρίξτε το ρούμι κι αφήστε το να κρυώσει. Χτυπήστε τη μισή κρέμα γάλακτος σφιχτά και προσθέστε τη στο μείγμα. Ρίξτε τη μπαβαρουάζ σε μια φόρμα και βάλτε τη στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Με τα υπόλοιπα υλικά ετοιμάστε τη λευκή μπαβαρουάζ με τον ίδιο τρόπο,προσθέτοντας βανίλια αντί για ρούμι. Όταν η σκούρα μπαβαρουάζ πήξει καλά,ρίξτε τη πάνω στη λευκή. Έπειτα βάλτε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά. Ξεφορμάρετε και σερβίρετε.

Όποια κι αν διαλέξετε,ελπίζω να σας αρέσει. Πιστέψτε με είναι ότι πρέπει για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και οι φίλοι σας θα ξετρελαθούν!
Καλή σας απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου