Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Ζεστό αρωματικό κρασί...Glühwein !

Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι μου!
    Έρχονται σιγά σιγά τα Χριστούγεννα και όλα γύρω μας στολίζονται και "μυρίζουν" γιορτές!Ψάχνοντας λοιπόν στα..βάθη των σημειώσεων και του ίντερνετ γα το τί συνταγή να σας γράψω, σκέφτηκα το απόλυτο ρόφημα των ημερών!
Ζεστό, με αλκοόλ, αρωματικό και, πάνω από όλα, τόσο απλό στην παρασκευή του, που μπορείτε να το απολαύσετε κι εσείς στο σπίτι με φίλους, αυτές τις μέρες! 
   
Το Glühwein είναι δημοφιλές την περίοδο των Χριστουγέννων σχεδόν σε όλες τις βόρειες χώρες, καθώς είναι ιδανικό για πώληση στις υπαίθριες αγορές, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που "κυριαρχούν" αυτή την περίοδο. Εννοείται ότι, όσο πιο καλό το κρασί τόσο πιο καλό το ποτό! Η γενική κατηγορία είναι τα mulled wines, ήτοι ζεσταμένα κρασιά με καρυκεύματα, που έχει μακρά ιστορία αφού ήδη στον μεσαίωνα υπήρχαν ως θεραπευτικά και έχουν καταγραφεί ως Ypocras ή Ηipocris από τον Ιπποκράτη. Σήμερα την κατηγορία συνιστούν όλα τα αρωματικά αλκοολούχα ποτά, πχ τα glogg (στις Σκανδιναβικές χώρες), punch, bishop (Αγγλία) που γίνονται από κρασί ή άλλο ποτό, ζάχαρη ή μέλι και μπαχαρικά και σερβίρονται ζεστά τον χειμώνα. Γκλουβάιν σημαίνει «λαμπερό κρασί» και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην γαλλική Αλσατία – στην υπόλοιπη Γαλλία λέγεται απλώς vin chaud. Το γκλουβάιν σερβίρεται σε χαμηλά ποτήρια με χέρι, καμιά φορά και σε πιο casual κεραμικά αλλά ποτέ σε κρυστάλλινα λόγω της θερμοκρασίας του.
    Η βασική του λοιπόν συνταγή είναι η εξής:

Υλικά
1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί (750 ml)
1 αστεροειδής γλυκάνισος
5 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
1 πορτοκάλι
3 ξυλάκια κανέλας
2/3 φλυτζανιού μέλι ή κρυσταλλική ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό


Για το σερβίρισμα θα χρειαστούμε μερικές φέτες πορτοκαλιού και λίγα ξυλαράκια κανέλας επίσης.


Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τα ξυλάκια κανέλας, το μέλι (ή τη ζάχαρη) και το γλυκάνισο. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει και μετά χαμηλώνουμε αρκετά.
  2. Στύβουμε το πορτοκάλι και ρίχνουμε το χυμό μέσα στην κατσαρόλα. Στη φλούδα του καρφώνουμε τα γαρύφαλλα και τη ρίχνουμε κι αυτή μέσα στο μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε το μείγμα, ώσπου να ομογενοποιηθεί το ποτό μας.
    Προσοχή! Θέλουμε χαμηλή φωτιά, να μην βράζει το κρασί!
  4. Δοκιμάζουμε, μετά από λίγα λεπτά, και αν θέλουμε το ποτό μας πιο γλυκό μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για τα μπαχαρικά.
  5. Όταν το μείγμα αρχίζει να αχνίζει ελαφρά, το ποτό μας είναι έτοιμο. Σουρώνουμε σε άλλη κατσαρόλα ή σε ζεστό μπουκάλι (για να μην σπάσει από το ζεστό ρόφημα) και σερβίρουμε σε κούπες ή ζεστά ποτήρια, με ένα ξυλαράκι κανέλας και μια φέτα πορτοκάλι. Αυτό βοηθά στο να παραμείνει το ποτό μας αρωματισμένο όσο το πίνουμε.

Φτιάξτε κι εσείς αυτό το γιορτινό και αρωματικό ποτό και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας αυτές τις γιορτές!
Ά, και για να μην το ξεχάσω... μια κούπα από αυτό το ζεστό ρόφημα μπορεί να μας βοηθήσει και στα κρυολογήματα της εποχής...με μέτρο πάντα στην κατανάλωση!





Εμπνευστήκαμε από τα ladylike.gr, pandespani.com και giorgostsoulis.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου