Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Σαλάτες! Καλοκαιρινές και όχι μόνο!

   Το καλοκαίρι μπορεί να μας "αφήνει" τυπικά, οι ζεστές, όμως, μέρες, θα μείνουν μαζί μας τουλάχιστον για ακόμη ένα μήνα.
Αυτές οι μέρες που το μόνο που ζητάμε για μεσημεριανό είναι μια δροσερή επιλογή, που όμως μπορεί να μας χορτάσει για την υπόλοιπη ημέρα.
   Εδώ είμαστε λοιπόν, με 3 αγαπημένες γευστικές προτάσεις για όλα τα γούστα!

  1. Η..παραδοσιακή.

     
    Λίγα απλά και "ταπεινά" υλικά, με εξαιρετική θρεπτική αξία, μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό γεύμα, για όσους αγαπούν τις ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις.
    Είναι ευρύτερα γνωστό σαν ντάκος αλλά επιδέχεται παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα σας.
    Η δική μας πρόταση είναι :
          
          Υλικά (για 2 άτομα)
         4 μέτριες ώριμες ντομάτες
         1 αγγούρι
         1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
         2 κρεμμυδάκια φρέσκα
         12 μικρά παξιμάδια κριθαριού 
         300 γραμμάρια ανθότυρο
         ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη

         "Χτίζουμε" τη σαλάτα, μουσκεύοντας ελαφρά τα παξιμάδια(μισά σε κάθε πιάτο, εφόσον θα κάνουμε 2 σαλάτες), τα σπάζουμε με τα χέρια μας και τα τοποθετούμε στον πάτο ενός πιάτου ή μπολ. 
Έπειτα κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους και τοποθετούμε πάνω στα παξιμάδια.
Ομοίως θα κάνουμε με το αγγούρι. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και συνεχίζουμε ρίχνοντας το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, την κάπαρη, ελαιόλαδο και ρίγανη. 
Τέλος "σπάμε" με τα χέρια το ανθότυρο και το τοποθετούμε στην κορυφή της σαλάτας μας.

Σημείωση: Αν προτιμάμε, φτιάχνουμε την σαλάτα σε ένα μόνο μπολ και σερβίρεται ο καθένας με την ποσότητα που θέλει, αφού ανακατέψουμε ελαφρά. Αυτό ισχύει, φυσικά, για όλες τις σαλάτες που σας προτείνουμε. 


        2. Η.. ιταλική.
       
           Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που προτιμούν τα φυλλώδη λαχανικά (λάχανα, μαρούλια κλπ). Και φυσικά δεν θα τους αφήσουμε παραπονεμένους. Δείτε λοιπόν την πρότασή μας για μια σαλάτα.. εμπνευσμένη από την δημοφιλή σαλάτα του Καίσαρα, κι όχι μόνο.

         Υλικά (για 2 άτομα)
          300 γραμμάρια ανάμικτα φυλλώδη λαχανικά της επιλογής σας (μαρούλι, άισμπεργκ, ραντίτσιο, γαλλική σαλάτα, βαλεριάνα, κινέζικο λάχανο, ρόκα κ.α.)
          6 κουταλιές μαγιονέζα
          2 κουταλιές μουστάρδα
          2 κουταλιές κέτσαπ
          6 λιαστές ντομάτες κομμένες σε τέταρτα
          2 κουταλιές τυρί σκληρό τριμμένο ή σε φλέικς (parmigiano reggiano, grana padano , πεκορίνο κ.α.)
          4 φέτες καπνιστό στήθος γαλοπούλας ή χοιρινή μπριζόλα κομμένο σε κύβους (όποιας μάρκας αλλαντικών προτιμάτε)
          4 κουταλιές καλαμπόκι βρασμένο σε κονσέρβα
          4 κουταλιές κρουτόν
          λίγο αλάτι

         Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ρίχνοντας λίγο αλάτι στα λαχανικά πρώτα. 
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την μαγιονέζα με τη μουστάρδα και την κέτσαπ και σερβίρουμε στην κορυφή της σαλάτας. Ανακατεύουμε και...καλή απόλαυση!


        3. Η.. υγιεινή.
     
         Στην Ελλάδα αγαπάμε τα όσπρια. Συνήθως όμως τα προτιμάμε σε σούπα, κάτι που δεν είναι η πρώτη μας επιλογή για ένα καλοκαιρινό γεύμα. Γιατί να στερηθούμε αυτό το τόσο θρεπτικό και χορταστικό υλικό; Να μια δική μας πρόταση για να απολαμβάνετε και το καλοκαίρι τα αγαπημένα σας όσπρια.

         Υλικά (για 2 άτομα)
         250 γραμμάρια βρασμένες φακές (όχι υπερβολικά, να μην λιώνουν στο ανακάτεμα)
         2 μέτριες ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
         1 κρεμμύδι ξερό ελαφρώς ψιλοκομμένο
         200 γραμμάρια μανούρι ή ανθότυρο
         αλάτι, ελαιόλαδο, ξύδι βαλσαμικό ή χυμό λεμονιού


         Αφού έχουμε βράσει τις φακές μας, σε αλατισμένο νερό με λίγο ελαιόλαδο κι ένα φύλλο δάφνης, τις σουρώνουμε και τις τοποθετούμε στο μπολ που θα σερβίρουμε τη σαλάτα μας.
Επάνω τοποθετούμε τη ντομάτα και το κρεμμύδι και τέλος το τυρί, κομμένο σε κύβους. 
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με λίγο ξύδι βαλσαμικό ή χυμό λεμονιού και περιχύνουμε την σαλάτα μας όταν είμαστε έτοιμοι να την απολαύσουμε. 


Δοκιμάστε κι εσείς αυτές τις υπέροχες χορταστικές σαλάτες και πειραματιστείτε, γιατί όχι, με διαφορετικές παραλλαγές σε λαχανικά, αλλαντικά ή και όσπρια!
Καλή σας απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου