Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Έμπνευση από την παράδοση!

   Ζύμες για πίτσα θα βρείτε πολλές σε μια τυχαία αναζήτηση. Επαγγελματικές, απλές, με γάλα, με βούτυρο..και πολλές άλλες. Έτσι κι εγώ επί χρόνια έψαχνα μια ζύμη να μου αρέσει και να μπορώ να την κάνω σχεδόν ανά πάσα στιγμή. Και τη βρήκα!
   Η έμπνευση μου ήρθε με μια συνταγή παραδοσιακή. Ψάχνοντας να μαγειρέψω κάτι απλό και νηστίσιμο, "έπεσα" πάνω στη συνταγή της Λαδένιας, μιας παραδοσιακής συνταγής από την Κίμωλο.

Πρόκειται για μια πίτα "ανοιχτή" που γίνεται με απλά και..ταπεινά υλικά και παρόλα αυτά είναι πεντανόστιμη και πολύ χορταστική. Κάτι σαν..πίτσα vegetarian! Και με μια ζύμη ακριβώς όπως την ήθελα και για τις πίτσες μου..ούτε πολύ λεπτή,ούτε πολύ παχιά.
Αποφάσισα λοιπόν σήμερα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την αγαπημένη συνταγή, πειραγμένη όπως πάντα, και ταυτόχρονα το..μικρό μου μυστικό, την "δική" μου ζύμη για πίτσα!



Υλικά για τη ζύμη
Περίπου 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμμάρια νωπή
1 1/2 ποτήρια νερό χλιαρό
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι, ζάχαρη, ρίγανη

Υλικά για τη γέμιση της Λαδένιας
3 ντομάτες ώριμες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
250 γραμμάρια τυρί φέτα
2 πράσινες πιπεριές
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
12 ελιές χωρίς το κουκούτσι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι


Εκτέλεση

  1. Αρχικά, θα ετοιμάσουμε τη ζύμη μας. Αν η μαγιά είναι νωπή, θα την αραιώσουμε στο νερό, μαζί με λίγη ζάχαρη, για να την "ενεργοποιήσουμε". Η ξηρή μαγιά δεν χρειάζεται αραίωση στο νερό, μπορούμε να την αναμίξουμε με το αλεύρι.
    Στη συνέχεια θα ρίξουμε το ελαιόλαδο και σιγά σιγά το αλεύρι, να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Το αλάτι και τη ρίγανη καλό θα είναι να τα έχουμε αναμίξει με το αλεύρι.
    Επίσης, έχουμε μαζί μας πάντα λίγο παραπάνω αλεύρι μήπως χρειαστεί.
    Μόλις έχουμε μια ωραία εύπλαστη ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με μια πετσέτα, για τουλάχιστον 45 λεπτά.
  2. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την ανοίγουμε σε δυο ταψιά ή σε μια λαμαρίνα, που θα έχουμε λαδώσει ελαφρά για να μην κολλήσει στο ψήσιμο.
  3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε λεπτές φέτες τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
    Έπειτα μοιράζουμε ανάλογα και τα υπόλοιπα υλικά, την κάπαρη, τις ελιές και τη φέτα τριμμένη με το χέρι από πάνω.
    Τέλος ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο.
  4. Ψήνουμε στο φούρνο, ώσπου να είναι έτοιμη η ζύμη μας, περίπου 20-30 λεπτά, στους 180 βαθμούς.



Την ίδια ζύμη, λοιπόν, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως μια εύκολη και νόστιμη λύση για τις πίτσες σας!
Δοκιμάστε την και στείλτε μας τα σχόλια και τις προτάσεις σας, όπως πάντα, εδώ ή στη σελίδα μας στο Facebook.

Καλή σας απόλαυση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου