Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

frozen yoghurt από τα χεράκια σας...yummy!!!

Γεια σας γεια σας!
    Άλλη μια οικονομική πρόταση για σας, φιλαράκια μου, επιστρέφοντας από τις διακοπές.
    Φέτος, θα παρατηρήσατε τη νέα τάση επιδορπίου στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλη από το παγωμένο γιαούρτι. Είναι κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και παγωτό, γευστικά, αλλά πολύ πιο ελαφρύ και με λιγότερες σαφώς θερμίδες από το παγωτό, κι ειδικά αν το φτιάξετε μόνοι σας! Το καλύτερο είναι οι άπειροι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε όσον αφορά στις γαρνιτούρες.. από μπισκότα και φρούτα μέχρι γλυκά του κουταλιού και σως σοκολάτας.
    Λάτρης, κι εγώ, των παγωμένων επιδορπίων, δεν αντιστάθηκα, στις διακοπές μου, να δοκιμάσω αυτή τη νέα γεύση κι από τότε τη λάτρεψα! Όχι μόνο μπορείς να το βρεις ακόμη και σε γεύσεις, ώστε να μη σου θυμίζει τόσο "γιαούρτι", αλλά είναι πολύ πιο ελαφρύ από το παγωτό ακόμη και για το στομάχι. Άσε που έχεις και λιγότερες.. ενοχές τρώγοντάς το, λόγω των χαμηλών θερμίδων.
    Έψαξα, λοιπόν, τα κιτάπια των απανταχού φίλων του παγωμένου γιουρτιού και βρήκα μια πανεύκολη συνταγή, τόσο εύκολη που δεν πίστευα ότι θα πετύχει μέχρις ώτου δοκίμασα η ίδια το γευστικότατο αποτέλεσμα. Και φυσικά, είπα να τη μοιραστώ μαζί σας. Επαναλαμβάνω, έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από το παγωτό και μπορείτε να το συνοδεύσετε με ό,τι γαρνιτούρα τραβάει η όρεξή σας!

Υλικά
1 κιλό γιαούρτι πλήρες
300-400 γρ. ζάχαρη
3 βανίλιες
ξύσμα ενός λεμονιού

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακατέψετε καλά σε ένα μπωλ τα υλικά, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Τα γραμμάρια της ζάχαρης δε τα δίνω ακριβώς γιατί καλό είναι να το δοκιμάζετε καθώς την προσθέτετε σιγά σιγά, για να το βγάλετε όσο γλυκό θέλετε, ανάλογα το γούστο σας.
Το ξύσμα λεμονιού είναι προαιρετικό, αλλά το δοκίμασα και μου άρεσε το άρωμα που δίνει στο γιαούρτι, νομίζω του ταιριάζει, παρότι δε συμπαθώ γενικά το λεμόνι.
Εφόσον λοιπόν έχετε ανακατέψει καλά το μείγμα, έχει λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα είναι γλυκό κατά το δικό σας γούστο, το βάζετε σε ένα μπωλ, κατά προτίμηση μεταλλικό, και το τοποθετείτε στην κατάψυξή σας, για 5-6 ώρες, ανάλογα την ψυξη, μέχρι να παγώσει.
Αν έχετε παγωτομηχανή, τη χρησιμοποιείτε κανονικά, ανάλογα με τις οδηγίες της, τοποθετώντας το έτοιμο ομογενοποιημένο μείγμα μέσα.
Όσοι δεν έχετε και το βάλετε απλά σε μπωλ στην κατάψυξη, καλό θα είναι κάθε 1 ώρα να το βγάζετε και να το ανακατεύετε πάλι καλά για λίγο.
Όταν είναι έτοιμο, γαρνίρετε με ό,τι σας αρέσει, φρούτα-ξηρούς καρπούς-μπισκότα-σιρόπι-σοκολάτα τριμμένη ή σε σως-γλυκό κουταλιού ή ακόμη και το κλασσικό μέλι και καρύδι και απολάυστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ένα πολύ γευστικό και υγιεινό παγωμένο γλύκισμα!

Πρόταση : Προτείνω να το γαρνίρετε με σως σοκολάτας, που τη φτιάχνετε εύκολα, απλά λιώνοντας λίγη κουβερτούρα ή λίγη πραλίνα σε ζεστή κρέμα γάλακτος, σε ένα κατσαρολάκι. Η αντίθεση της γεύσης του γιαουρτιού με τη γλυκύτητα της σοκολάτας, το αποθεώνει!

Καλή απόλαυση!!

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Έχεις τοστ..? Έχεις λιχουδιές!!!

Χαίρετε χαίρετε!
Πόσες φορές δεν έχετε ξεμείνει με λίγα υλικά τοστ στο ψυγείο και σας φαίνεται βαρετό να φάτε πάλι το ίδιο?
Πόσες φορές δεν έχετε απρόσμενα κόσμο στο σπίτι αλλά δυστυχώς τα ντουλάπια δεν έχουν και πολλά χρήσιμα πράγματα για να φτιάξετε κάτι γρήγορο και νόστιμο?
Μάλλον αυτές οι εικόνες μας φαίνονται γνώριμες, ειδικά τώρα που μετράμε και το κάθε σεντ που θα ξοδέψουμε, έστω και για το φαγητό στο σπίτι!
Ευτυχώς, οι εμπνεύσεις των σεφ και οι δημιουργίες φαντασίας κάθε απλής νοικοκυράς, κατά καιρούς, προσφέρουν στη μαγειρική εύκολες και πρακτικές λύσεις για το σνακ ή το φαγητό μας, χωρίς να ξοδεψουμε ευρώ παραπάνω από ότι ήδη διαθέτει η κουζίνα μας!
Θα σας παρουσιάσω δυο συνταγές, λοιπόν, που συνδυάζουν μαγειρική φαντασία άλλων αλλά και δική μου!

Η πρώτη μας συνταγή είναι μια πίτσα που έφτιαξα ένα βράδυ καθώς βαριόμουν να φάω πάλι τοστ κι αποδείχθηκε καλύτερη κι από της πιτσαρίας, χωρίς υπερβολή!
Υλικά
6 φέτες ψωμί για τοστ (με κόρα)
6 φέτες ζαμπόν (της προτίμησής σας)
6 φέτες τυρί για τοστ (της προτίμησής σας)
1 πράσινη πιπεριά (κέρατο ή μεγάλη)
λίγα μανιτάρια λευκά
λίγα ντοματίνια ή 1 ντομάτα κανονική
100 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει (ή απλό τριμμένο τυρί για μακαρόνια)
λίγη κέτσαπ ή έτοιμη σάλτσα ντομάτας
προαιρετικά: 5 φέτες μπέικον, 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, 1 χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες, 6 φέτες σαλάμι κι ό,τι άλλο σας αρέσει να βάζετε στην πίτσα σας.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους, 26-28 εκατοστά, και στρώνουμε επάνω το ψωμί του τοστ, σα βάση για την πίτσα. Αν το ταψί σας είναι στρογγυλό, απλά βάζετε τις 4 φέτες στο κέντρο και τις άλλες 2 τις κόβετε στη μέση ώστε να γεμίσετε και το κενό γύρω γύρω.
Επάνω στο ψωμί αλείφουμε λίγη κέτσαπ, περιπου μια κουταλιά της σούπας σε κάθε φέτα ψωμί.
Έπειτα απλώνουμε ένα στρώμα ζαμπόν, τα μανιτάρια κομμένα σε λεπτά φετάκια, τα ντοματίνια ή τη ντομάτα σε φέτες και την πιπεριά κομμένη σε "δαχτυλίδια" (όπως είναι στις πίτσες).
Αν έχουμε κάποιο άλλο υλικό, όπως αυτά που ανέφερα ενδεικτικά ως προαιρετικά, που μας αρέσει στις πίτσες το συμπληρώνουμε κι αυτό σε αυτή τη φάση.
Τέλος, απλώνουμε τις φέτες τυριού για τοστ, καλύπτωντας την επιφάνεια του ταψιού όσο γίνεται καλύτερα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί από πάνω.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180-200) βαθμούς μέχρι να ροδίσει το τυρί της επιφάνειας, περίπου 20 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια διαγώνια, όπως οι πίτσες, ή ακόμη και τετράγωνα, αν το ταψί μας είναι ορθογώνιο, κι απολαμβάνουμε πεντανόστιμη,εύκολη, οικονομική και υγιεινή σπιτική πίτσα με υλικά που διαλέγουμε μόνοι μας!
Δοκιμάστε τη και περιμένω τις εντυπώσεις σας.
Σας εγγυώμαι πως θα τη λατρέψετε!
Ο καλός μου, κάθε φορά που θα κάτσουμε στον καναπέ να δούμε ταινία ή αγώνα μου ζητάει επιτακτικά να τη φτιάχνω και μάλιστα 2 ταψιά κάθε φορά!


Και πάμε και για τη δεύτερη συνταγή που είναι παρόμοια και ενδείκνυται για τους λάτρεις των σουφλέ!Μου τη συνέστησε η ξαδελφούλα μου, η Βάλια, κι ο καλός μου για μια ακόμη φορά ευχαριστήθηκε τη γευστική έκπληξη που του ετοίμασα!
Υλικά
12 φέτες ψωμί για τοστ
12 φέτες ζαμπόν
12 φέτες τυρί για τοστ
1 κούπα γάλα
3 αυγά

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το γάλα και βουτάμε μια μια τις φέτες ψωμιού για λίγο.
Έπειτα βάζουμε σε ένα ταψί από μια στρώση ψωμί-ζαμπόν και τυρί κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την ίδια σειρά.
Στο τέλος χτυπάμε σε ένα άλλο μπωλάκι τα αυγά και περιχύνουμε επάνω από την τελευταία στρώση τυριού.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μεχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε αμέσως και απολαμβάνουμε!


Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι σημερινές προτάσεις και να μου στείλετε γρήγορα τις εντυπώσεις, τις παρατηρήσεις ή και τις προτάσεις σας για βελτίωση των συνταγών!
Καλή σας απόλαυση!!

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΤΟΥΡΤΑ ΕΚΜΕΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ!



Σήμερα έχει τα γενέθλειά του ο αγαπημένος μου, να τον χαίρομαι!, κι επιστράτευσα κάθε γνωστό κι άγνωστο μαγειρικό site να βρω κάτι εύκολο και οικονομικό για να σβήσει το κεράκι!
Έχοντας στην τσέπη μόνο 3 ευρώ, κατέληξα σε αυτό που ακολουθεί παρακάτω και πιστέψτε με είναι τέλειοοοοοοοοοοοο!

Υλικά
1 πακέτο φρυγανιές
1 συσκευασία κρέμα ζαχαροπλαστικής(εγώ προτιμώ με σοκολάτα)
1 συσκευασία για σαντυγί(morfat ή σε σκόνη)
500ml γάλα
2 ποτήρια ζάχαρη
φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού
2 ποτήρια νερό

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη!
Καταρχήν βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα, να πάρει μια βράση, να γίνει σιρόπι. Μέχρι να ετοιμαστει το σιρόπι, στρώνετε τις φρυγανιές σε ένα ταψάκι(28-30εκ.), κατά προτίμηση ορθογώνιο για να είναι πιο εύχρηστο, αλλά γίνεται και σε στρογγυλό.
Μόλις πάρει μια βράση το σιρόπι, το περιχύνετε πάνω στις φρυγανιές να ποτίσουν καλά, μη το φοβηθείτε, γιατί θα σας γίνουν τραγανές αν δε το βάλετε όλο! Θέλουμε να μαλακώσουν.
Κατόπιν, με ένα μίξερ, φτιάχνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σε ένα μπωλ, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Συνήθως, τη χτυπάτε για 5 λεπτά, σκόνη και γάλα, στο μπωλ, μέχρι να γίνει αφράτη κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη, τη στρώνετε επάνω στις φρυγανιές και βάζετε το ταψί στο ψυγείο για 1 ώρα ή και λίγο παραπάνω.
Το τελευταίο στάδιο είναι η σαντυγί, όπου και πάλι ακολουθείτε τις οδηγίες της συσκευασίας, πάλι έχει λίγο χτύπημα με το μίξερ και τίποτε παραπάνω. Αν σας αρέσει το λίγο παραπάνω γλυκό, προσθέστε λίγη ζάχαρη άχνη στη σαντυγί λίγο πριν κλείσετε το μίξερ.
Απλώνετε τη σαντυγί επάνω στην κρέμα ζαχαροπλαστικής, που έχετε κρυώσει ήδη για αρκετή ώρα στο ψυγείο,στο ταψί, και στολίζετε επάνω την τούρτα με ό,τι τραβάει η όρεξή σας..! Φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, σκόνη κακάο, σοκολατάκια, τρούφα κι ό,τι άλλο σκεφτείτε ή έχετε πρόχειρο.
Αφήνετε την τούρτα να κρυώσει λίγο στο ψυγείο και σερβίρετε!
Καλή σας απόλαυση!


Υ.Γ. Το γλυκό το φυλάτε στο ψυγείο μέχρι να τελειώσει γιατί αλλιώς θα σας γίνει λίγο σα μους προς σούπα..:)
Υ.Γ.2.Αν φοβάστε την ιδέα της φρυγανιάς, μπορείτε να βάλετε παντεσπάνι ή μπισκότα, με την ίδια διαδικασία σιροπιάσματος. Γίνεται εξίσου γευστικό το γλυκό, απλά με τις φρυγανιές είναι πιο οικονομικό και, εφ'όσον το σιροπιάσετε καλά, φαίνετε σα παντεσπάνι.



Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Νευρική ορθορεξία: Η νέα διατροφική διαταραχή.

    "Έπεσε", πρόσφατα, στην αντίληψή μου, ένα άρθρο που αφορά σε μια διατροφική διαταραχή, την οποία υποψιαζόμουν πως υπάρχει αλλά δεν είχα διαβάσει ποτέ κάτι σχετικό. Έτσι, το μοιράζομαι μαζί σας, γιατί μας αφορά όλους και πρέπει να προσέχουμε και να θυμόμαστε πως ποτέ η υπερβολή δε κάνει καλό στον οργανισμό μας, ούτε καν όταν νομίζουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει επειδή επιλέγουμε "υγιεινό" τρόπο ζωής και διατροφής. Δείτε το..
  
    Η νευρική ορθορεξία (orthorexia nervosa) δεν αποτελεί επίσημη ιατρική διάγνωση, αν και έχει αναφερθεί από κάποιους ιατρούς. Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Steven Bratman το 1997, έναν Αμερικάνο ιατρό, για να περιγράψει μια διατροφική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική προσήλωση στην επιλογή ‘υγιεινών’ τροφίμων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εμμονή είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό υποσιτισμό ή ακόμα και θάνατο. Ο ίδιος ο Bratman περιγράφει την ορθορεξία ως ανθυγιεινή εμμονή με τρόφιμα που ο ασθενής αντιλαμβάνεται ως υγιεινά – κατάλληλα. Συνήθως, οι ασθενείς αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά ή συντηρητικά, ζωικά τρόφιμα ή συστατικά που θεωρούν ανθυγιεινά. Αν ο διατροφικός περιορισμός είναι πολύ σοβαρός, μπορεί να προκληθούν διατροφικές ελλείψεις ή υποσιτισμός. Η ‘ανορεκτική ορθορεξία’ μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνη με τη νευρική ανορεξία. Παρόλ’ αυτά βέβαια, το υποκείμενο κίνητρο είναι τελείως διαφορετικό στις δυο περιπτώσεις: ενώ ο ανορεξικός επιθυμεί να χάσει βάρος, ο ορθορεξικός επιθυμεί να αισθάνεται υγιής.

Διαγνωστικά κριτήρια
Οι Donini και συνεργάτες όρισαν την ορθορεξία ως μια μανιακή εμμονή με υγιεινά τρόφιμα. Οι ασθενείς συχνά εκδηλώνουν συμπτώματα ψυχαναγκαστικής διαταραχής και υπερβάλλον ενδιαφέρον για ‘υγιεινά’ διατροφικά μοτίβα.
Ο Bratman έθεσε δυο ερωτήματα, ως ένα είδος πρωταρχικού αυτό-ελέγχου, ως απλά κριτήρια: ‘Ενδιαφέρεσαι περισσότερο για την αξία αυτού που τρως, από την απόλαυση που λαμβάνεις τρώγοντάς το;’  και
Μήπως η δίαιτά σου σ’ απομονώνει κοινωνικά;’.
Κατασκεύασε επίσης και ένα σχετικό τεστ:
  • Περνάτε περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα σκεπτόμενος τη διατροφή σας;
  • Προγραμματίζετε τα γεύματά σας αρκετές μέρες πριν;
  • Είναι η θρεπτική αξία του γεύματός σας περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσής του;
  • Μειώθηκε η ποιότητα της ζωής σας καθώς αυξήσατε την ποιότητα της διατροφής σας;
  • Νιώθετε να βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή σας όταν τρώτε υγιεινά;
  • Έχετε σταματήσει να καταναλώνετε τρόφιμα που απολαμβάνατε άλλοτε, προκειμένου να καταναλώσετε τα ‘σωστά’ τρόφιμα;
  • Η διατροφή σας δεν σας επιτρέπει εύκολα να φάτε έξω, και έτσι απομακρύνεστε από την οικογένεια και τους φίλους σας;
  • Αισθάνεστε ένοχοι όταν ‘χαλάτε’ τη δίαιτά σας;
  • Αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο όταν τρώτε υγιεινά;
  • Έχετε γίνει πιο αυστηροί με τον εαυτό σας πρόσφατα;
Αν υπάρχουν 4-5 θετικές απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε συνιστάται το άτομο να χαλαρώσει σχετικά με τη διατροφή του και να επισκεφθεί κάποιον ειδικό. Αν οι θετικές απαντήσεις είναι περισσότερες, τότε η ενασχόληση με τη σωστή διατροφή έχει φτάσει σε σημείο εμμονής.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εμμονή με την υγιεινή διατροφή, απίσχναση και θάνατο από ασιτία. Τα ορθορεκτικά άτομα μπορεί να βιώνουν συγκεκριμένα συναισθήματα για διάφορα τρόφιμα. Τα τρόφιμα με συντηρητικά χαρακτηρίζονται ως ‘επικίνδυνα’, τα βιομηχανοποιημένα ως ‘τεχνητά’ και τα βιολογικά ως ‘υγιεινά’. Οι ασθενείς εμφανίζουν ισχυρή – μη ελεγχόμενη επιθυμία για φαγητό όταν νιώθουν νευρικοί, αναστατωμένοι, χαρούμενοι ή δυστυχισμένοι. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η ορθορεξία απαντάται περισσότερο σε άντρες και ειδικά σ’ αυτούς με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης/εκπαίδευσης.

Βιολογία
Οι Donini και συνεργάτες διατύπωσαν πρόσφατα τη νευρική ορθορεξία ως μια διατροφο-κεντρική εκδήλωση της ψυχαναγκαστικής διαταραχής, η οποία φαίνεται πως έχει βιολογικά αίτια. Παρόμοια, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ορθορεξία υποκινείται από κάποιους βιολογικούς παράγοντες, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί – μέχρι στιγμής – κάτι τέτοιο ερευνητικά.

Αντιμετώπιση
Η θεραπευτική προσέγγιση ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση και το βαθμό παθολογίας. Για παράδειγμα, μπορεί μια ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση (π.χ. γνωσιακή συμπεριφοριστική) να είναι αποτελεσματική, αλλά μπορεί να χρειαστούν και επιπρόσθετες προσεγγίσεις, όπως η παροχή αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων. Η αντιμετώπιση γενικά συγκλίνει προς αυτές της νευρικής ανορεξίας και της ιδεοληψίας-ψυχαναγκασμού. Όπως όμως σημειώνουν οι ειδικοί, η ίδια η απόφαση και η δέσμευση του ατόμου ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει τη διατροφική του συμπεριφορά, είναι περισσότερο σημαντική από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί η αλλαγή.
Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό, είναι το ορθορεκτικό άτομο να αναγνωρίσει ότι ο τρόπος που σκέπτεται και ενεργεί αποτελεί πραγματικό εμπόδιο στη ζωή του και ότι ασκεί αρνητική επίδραση σε κάτι που θεωρεί ότι έχει πιο ουσιαστική αξία και νόημα, όπως π.χ. στη συντροφική του σχέση ή στην οικογένειά του.
Είναι σημαντικό η προσπάθεια να επικεντρωθεί σε εύκολους βραχυπρόθεσμους στόχους, όπως η σταδιακή μείωση ή λιγότερο συχνή εμφάνιση της εμμονής. Έτσι, το άτομο θα μάθει να αναγνωρίζει τα μικρά σημάδια βελτίωσης της διατροφικής του συμπεριφοράς, να ικανοποιείται με αυτά και να τα επιβραβεύει, ενώ παράλληλα θα αντλεί κουράγιο για τη συνέχιση της προσπάθειάς του, που και δύσκολη είναι και πολύ χρόνο απαιτεί.
 




Από το iatronet.gr .